Black Hole 7 – Interkonekcijski

napisao: Hi-Fi Choice

Naprasno je, a i pompozno pitati se ima li u hobiju u kojem uvijek ‘nad Bogom ima Boga’, i to radi niza subjektivnih i objektivnih faktora, postoji li najbolja komponenta. No kada spoznate kako netko – tko je samo nekoliko kvartova udaljen od većine zagrebačkih audiofila, te štoviše u istoj državi u kojoj i svi domaći audiofili – proizvodi uratke koje cijenom, kvalitetom izrade i performansama uredno pariraju najjačima na planeti, ipak vas ulovi ta plemenita trunčica patriotizma i (straho) poštovanja spram tako kvalitetnog domaćeg proizvoda.

THE IZGLED

Kao što ste već mogli pročitati u našim novostima, Sumic Audio ponudio je vrlo zanimljivu mogućnost završne obrade svojih kabela u klasičnom crnom bužiru ili u bojama Lijepe naše. Ovaj puta na test smo dobili klasični crni model. A što smo zapravo dobili? Ovdje je riječ o analognom RCA interkonektu izrađenom od vodiča različitih presjeka, i ustrojne, spiralne geometrije. Sami vodiči izrađeni su od srebra visoke čistoće (proizvođač navodi 99,99999%) uz primjesu 24-karatnog zlata. U kojem omjeru, nije precizirano. Svaki od vodiča ručno je poliran i provlačen kroz teflonski izolator/dielektrik kako bi se postiglo maksimalno prianjanje. Ono što nas je također iznenadilo je dostupnost istog modela sa dva različita tipa RCA priključaka. Iako su oba vrhunski priključci, tj. jedni su najbolji uradci Furutecha, a drugi WBT-a, oduševila nas je i zapanjila činjenica kako bez obzira na priključke koje koristite, kabel zadržava identične performanse. Dodatna eksterna zaštita realizirana je u vidu aluminijske obloge, a drain vodič je izveden iz čistog srebra. Navodi se još i niska kapacitivna vrijednost od 45 pF/m. Kabel je dovoljno fleksibilan i ne zahtijeva odviše mjesta iza komponenti, a vrhunski RCA priključci sa mogućnošću

dotezanja, jamče kvalitetno prianjanje na bilo koji RCA priključak. Još jedna napomena za priključke – isti su spajani mehanički i konstrukcija je iznimno robusna te nas je i proizvođač uvjerio kako spojnE točke ne bi smjele oksidirati.

PROPUSNOST ZVUKA

Iako ‘crna rupa’ kao fizikalna pojava nalaže entitet koji eksplicitno apsorbira svu postojeću materiju, Black Hole 7 radi upravo suprotno nakon spajanja u sustav. Svakako je ovdje riječ o vrlo skupom kabelu – dapače, 10.000 kn može vam kupiti i vrlo dobru komponentu – njegove performanse, a u svijetlu cijena konkurentskih proizvoda sve su, samo ne nihilistične. Prvo što nas je zapanjilo po pitanju karaktera kabla je visokotonsko područje koje, najblaže rečeno, odskače od svega što smo do sada čuli. Otvorenost, jasnoća, detaljnost, brzina, rezolutnost, timbar i ekstenzija ove sekcije čujnog spektra, u režiji Black Holea 7 jednostavno nemaju premca i ne nalaze konkurenta u bilo kojem drugom kabelu koji smo do sada čuli. Srednjotonsko područje odlikuje se neutralnošću i fluidnošću bez koloracija te se također razmeće bogatstvom detalja. Jedina opaska koju imamo ide na račun malo toplije bas sekcije. Dubina i odziv su odlični no definicija nije na razini najboljeg što novac može platiti. Istini za volju, kada još dodamo i besprijekornu zvučnu sliku koju kabel rekreira te kojom brzinom i dinamikom iznosi materijal, Black Hole 7 neupitno je kabel kojem se vrlo teško pronalazi zamjerka u cjenovnom razredu. Fokus i preciznost smještaja instrumenata jasno se očituju sa velikim simfonijama gdje je lako uočiti i sa nekim drugim modelima povremeno teško razabirljive harfe ili akustične gitare. Poprečna rekreacija slike fenomenalna je te ćete se uz dovoljno veliku sobu i kvalitetnu opremu lako naći pred glazbenikom koji ‘šeće’ preko koncertnog glasovira, a dubinska perspektiva lijepo će posložiti sve sekcije velikog orkestra.

Sve u svemu, ove riječi hvale opravdane su i sadržane kroz proizvod koji u svojoj kategoriji postavlja pitanje: trebate li više?

Vrhunski kabel, koji, istina, predstavlja investiciju, no samo do mjere kada ga krenemo komparirati sa neusporedivo skupljom krajnjom ezoteriom. A povrh svega, ovo je vrhunski domaći proizvod.