Black Hole 2 – Interkonekcijski

Skupa ali isplativa investicija

napisao: Nenad Grakalić

Uredaji kućnog sustava za reprodukciju glazbe u pravilu su hrpica višemanje kompromisnih rješenja, mnoge su nepravilnosti prikrivene sitnim prepravkama a, u pravilu, i kabeli se biraju prema dijelu tonskog spektra koji treba prikriti u cilju »peglanja« nepravilnosti. Taj sasvim pogrešan pristup posljedica je najraziičitijih nužnosti, no većini hi-fi glazboljubaca to je obrazac »popravljanja« zvuka. Šinergičan i dobro ugoden sustav pati od manje nedostataka, ali su nužni i kablovi koji neće prikrivati ništa, već će se ponašati kao da ne postoje. To je, u načelu, i jedino ispravno ali nemoguće rješenje: nemati nikakve kablove. Različiti vodiči zbog veće ili manje kapacitivnosti, induktivnosti ili otpora prikrivaju pojedine dijelove tonskog spektra u većoj ili manjoj mjeri i takav je rezultat itekako čujan.

Gospodin Damir Sumić (www.sumicaudio.com) nezadovoljan kakvoćom i cijenama ponajboljih audio kablova, odlučio je poduzeti radikalne mjere i krenuti u neizvjesnu avanturu proizvodnje srebrnih kabela. Nakon mukotrpnih istraživanja i početka proizvodnje pojavili su se modeli Silver Cotton, a 2005. godine i serija Black Hole. Svi kablovi iz Sumic Audio produkcije imaju spiralnu geometriju, koriste vodiče od 99,9999 posto srebra uttra kratkih kristala koji su termički obrađeni i ručno polirani. Radi smanjivanja skin-efekta, vodiči su različitog promjera. Svaki se nalazi u svojoj teflonskoj cjevčici tako da nisu u izravnom dodiru. Cjevčice su s obje strane zatvorene silikonom kako srebro ne bi oksidiralo. Terminali su ponajbolje WBT i Au-dioquest produkcije, a koristi se i WBT žica za lemljenje. Svi se kablovi u potpunosti izrađuju uz neizbježni slušni test Bitno je napomenuti da se kablovi isporučuju već usvirani i neposredno po uključivanju veselje može početi.

Ovi high-end proizvodi odmah uzrokuju zapanjujuću prisutnost detalja koji su dotad bili skriveni tko zna gdje. Glazbena šuma najednom se razbistri pokazujući drvo po drvo, granu po granu sve do najsitnijeg treperenja i najmanjih listića. Osjećaj da ste promijenili samo interkonekcijske kablove zamijenilo sustav »poskupio« za značajnu količinu novaca. Konačno je davno zaboravljena želja za preslušavanjem svih ploča ponovno zaživjela i obuzela me mladenačka znatiželja: čega sve ima na nosačima zvuka što dosad nisam mogao čuti? Ovi su kablovi nešto zaista posebno.

UREĐAJ: Sumic Audio Black Hole 2

VRSTA UREĐAJA: Interkonekcijski kabel

GLAVNE KARAKTERISTIKE: Vodiči: 99.9999% srebro, kratki kristali, polirani« Broj vodiča: 3

GEOMETRIJA: Spiralna • Dielektrik: Teflon, zrak

KAPACITET: 45pF/m