Black Hole 4 – Interkonekcijski

napisao: Arsen Katić

Uz obilje sve bolje elektronike konačni arbitri zvuka sve više postaju kabeli, i oni s punim pravom postaju arterije audiosustava. Sumic Audio kabeli demonstriraju posvećenost određenom tipu dizajna (spiralna geometrija s dielektrikom od zraka i teflona u svim modelima) i materijala (vodiči od čistog srebra koji su termički obrađeni i ispolirani). Kao i za sve drugo, i ovdje je neophodan poseban talent da bi se postigao vrhunski rezultat. Konzistentno visoka kvaliteta svih Sumic proizvoda potvrda je tog talenta i potvrda da je on itekako svjestan “efekata” koje kabeli proizvode u čitavom audiosustavu, kao općenito njihove specifične uloge u “koreografiji” zvučne slike/pozornice. Malo koji konstruktor je toliko artikuliran glede mogućnosti svojih proizvoda, kao i u svojem odnosu prema audiofilima, kao Damir Sumić.

Avantura slušanja započinje uranjanjem u detalje. Balansiranost ovih kabela je sjajna, oni ne vuku posebno prema nekoj točki zvučnog spektra. Gotovo jednaka količina low-level detalja u čitavom frekventnom rasponu prva je stvar koja ovaj kabel postavlja u visoku svjetsku klasu. Zahvaljujući tome, postajemo svjesni akustike prostora, a moguće je apsorbirati vrlo veliki broj izvođača bez narušavanja iluzije stvarnosti. Lako je prenijeti pažnju s čitavog orkestra na pojedine instrumentalne sekcije. Sitni estetski “tikovi” koje svaki glazbenik posjeduje čujni su u maniri najboljih kabela u jednostavnim minijaturama “Dvoraca Španjolske” koji predstavljaju zvučne vinjete i osvrte Torrobe na svaki od dvoraca (Ana Vidović, Naxos 8.557902). Atmosfera velike Šostakovičeve “Sedme simfonije – Lenjingradske” (Gergijev, Philips SACD 470 623-2) i njezini silni dinamički kontrasti, koji inače dovode do “rasprsnuća” pažnje i “dvosmislenosti” (jer teško je uvijek čuti što se tu doista događa), uvijek su konzistentni. Pogotovo kada muzika postaje “zorna” i predočava ruševine i granate u strašnom crescendu koji se uzdiže do ekstremne dinamike. U općenitoj neutralnosti guste teksture, čuva se fokus svakog instrumenta, čak i kad se zvuk u zapisu lomi i prijeti da će slušaonicu pretvoriti u ruševinu. Identitet i “teritorij” solista nevjerojatni su – poslušajte samo poznatu temu s malim bubnjem koji se prijeteći “približava”. Puhači su tonski zaokruženi i fokusirani i u perforacijama limenih puhača.

Sumićevi kabeli savršeno kontroliraju svaki dio orkestralnih snaga. Mislim da im u tome, ako se, kako sam već rekao, promatra cijeli frekventni spektar, nema premca. Profinjena disciplina izvanredno pune gudačke sekcije isijava karakterističnu timbralnu toplinu koja je ponovo u rangu najboljih kabela. Takvu sonornost i discipliniranost violina čuo sam do sada s tek nekoliko iznimno skupih kabela. Protok detalja oko prostora izvođača jednako je impresivan, kao i razdvajanje sekcija orkestra. Uravnoteženost visokih frekvencija čuva osjetljivi srednjotonski timbar. Kvalitete usklađivanja unutar cijelog spektra su takve da je teško naći pitanja na koja se ne bi dobro odgovorilo. Rašireni prostorni kontinuum ima gotovo slikarske kvalitete, usmjeren je na stvaranje veza, ne na separaciju.

Šostakovičeva “Djela za klavir” (Aškenazi, DECCA SACD 470 649-2) kreću se od zvonjave do šapta. Grandiozne pijanističke strukture ali i krhkost tonova klavira sačuvani su u uvijek prisutnoj akustici Potton Halla u Suffolku, koji je izvanredno mjesto za snimanje pijanističke glazbe. Impresivno!

Briljantna egzekucija nota zvuči energično i zdravo. Kabeli su zapanjujuće točni, grade veliku snagu svirke, artikulacija je opet krajnje čista i jasna. Preciznost zvučnih boja i atomiziranost detalja dramatično dižu ekspresiv-nost svirke. Svaki dodir pijanista je jasan, kao i njegova ukupna strategija izvedbe. Vrlo fini oblici i prominentnost teksture donjeg registra često su mi opravdano odvlačili pažnju prema bas području.

Black Hole 4 sve oblikuje gotovo komorno -sa superiornom pažnjom i detaljima, tako da ćete se često pitati da li ste prije uopće tako dobro poznavali glazbu kao s ovim kabelom. Delikatni pristup timbru, dinamički i tonski kontrasti, savršen balans instrumenata i oblikovanje tekstura prava su gozba za uši. Ovi su kabeli potpuni uspjeh. Poslušajte ih, sve vrvi od dokaza u prilog napisanom.