DCS Puccini i Sumić OCC ULTIMATE

napisao: Baxa

ili kako je teško ne biti hedonist

svi mi govore o tebi
i ono što se zna
i ono što bi htjeli

Pisac gornjih redaka mislio je pretpostavljam na neku lijepu i zanosnu djevu koju svi gledaju ali malo tko si nju može priuštiti pa samo pričaju o njoj. Ja sam prvo pomislio na DCS Puccini i ti mi se stihovi nekako poklapaju sa onim što čujem kada se o njemu priča na temelju prolaska pored otvorenih vrata na nekom sajmu, prolazeći pored otvorenih vrata slušaonice u kojoj je svirao DCS ili prepričavajući tuđe priče. Čujete tako da je DCS hladan,digitalan ,preanalitičan (koje li besmislene karakterizacije) i šta ti ga ja znam kakve još opise.

Osobno sam prije ovog mog testa slušao DCS-ov PUCCINI a i višestruko skuplji SCARLATI sistem u dva tri navrata u dobrim sistemima ali nisam uspio sagledati tu priču oko DCS-a ,unatoč tome moja su očekivanja i dalje ostala velika.

Nekako u isto vrijeme zatekao se kod mene Dcs Puccini CD/SACD player sa Clockom i USB dacom te najnoviji Sumićevi Ultra OCC inerkonekcijski kablovi.

Baš kad pomislite da znate sve i ništa vas više nemože temeljito uzdrmati javi se nešto što vam sustav vrijednosti i ljestvice za pojedine kategorije temeljito promijeni.

U ove zadnje dvije godine nekako sam prolazio kroz fazu playera tražeći zamjenu za moj odličan ali kvarovima sklon player testirajući mnoge vrhunske playere kako bi ga zamijenio pa kroz fazu vinila gdje sam definitivno zaključio da vrhunska vinil postava posjeduje kvalitete koje cd naprosto nemože doseći pa onda hires fazu koja mi se također činila superiornija cd-u i ovaj korak prema možda prerano otpisanom (barem od moje strane) mediju kroz slušanje i uživanje u ovom uređaju koji se kasnije pokazao ne baš kao homage otpisanom nego naprotiv podrška živom i stalno napredujućem mediju žlš: ( žice limovi i šarafi ili kako bi to turci rekli hardware)

DCS je poznat po svom Ring-DACu a Puccini je CD -SACD player s ugrađenim DAC-om a dodatni CLOCK uređaj daje mu još opciju preciznog klokiranja te externog USB-a koji se nalazi u clocku a ne u playeru-dacu. Setapiranje je dosta obiman posao iako je korisnički interface dosta logičan i razumljiv ali od izbora oversamplinga, faze, DSD konverzije, dithera, 4 tipa filtera, 2 ili 6V izlaza, volumena, sa ili bez clocka sa i isprobavanja svih permutacija morate se naraditi.

Za mene najbolje rezultate slušajući ga sa i bez clocka ,opcija sa vanjski clockom prilično lako i jasno iskazuje svoje prednosti . Postavio sam sa ga filterom jedan, pretvorbu u DSD ili parni oversampling.

Slušanje sacd layera

Puccini je jedan od rijetkih SACD playera koji jasno iskazuje prednosti SACD-a nad CD-om . Nažalost po mom iskustvu večina CD playera SACD svira čak lošije od CD layera jer iz meni nepoznatog razloga SACD nekako umekša i prenapuni s nekom midbas-šuškavom tonskom kombinacijom pa mu oduzme onu robustnost i čvrstoću koju ima cd.

SACD – Alfred Schnittke Complete Piano Sonatas – Igor Tchetuev – EMINENTS CaroMitis najbolji je pokazatelj te Puccinijeve osobine. Ova izvanredno dinamična snimka mladog ruskog pijaniste na Fazioli Grand Piano klaviru iskazuje karakteristike koje čine SACD posebnim. Nakon DSD snimke običan vam se cd uvijek pričinjava malo razrijeđen, malo šupalj naprosto sa manje potrebnih informacija da bi doživljaj bio savršen.

Prokofievov- Ivan The Terrible – Leonard Satkin /St.LOuis Simphony -MOBILE FIDELITY ULTRADISK UHR-u kroz veliki orkestar i veliki zbor sa ff i fff dionicama postavlja pred player zahtjeve za ogromnom količinom informacija i tu SACD layer Puccinija dolazi maksimalno na svoje. Veliki orkestar a još više zbor reproduciran je sa autoritativnošću , uvjerljivo i prirodno kako to nikad do sada nisam čuo s bilo kojeg playera. Zbor je ovdje velika skupina pojedinačnih glasova a nikako nekakav kumulativ svih zajedno i to se i u najgalsnijim pasažima može jasno čuti. Svi su ti ljudi ovdje pred nama i zajedno pjevaju.

Na Philipsovom SACD-u sa- Mozart Piano Concertos K271 – pijanistom Alfred Brendel i Sir Charles Mackerras -Scottish Chamber Orchestra izvedbi koja svojom suptilnošću, perfekcionizmom i mekanom te tečnom naracijom predstavlja pravu suprotnost ‘strašnom Ivanu’ , Puccini odmah pokazuje i drugu stranu i prenosi nam tu snimku u svom njezinom bogatstvu i raskoši.

Na svakom novom SACD-u to bogatstvo informacija, punoća i rezolutnost sa odsutnošću bilo kakvih elektronskih prizvuka ili grešaka približavalo je samu izvedbu i činilo ju nevjerojatno stvarnom i humanom a ne manje važno i ‘beskonačno lijepom’.

Slušanje cd layera

Možda ste iz gore napisanog pomislili da samim time CD nije baš vrhunski na ovom playeru ali prevarili bi se, ono sa čime me Puccini potaknuo da vratim vjeru i ponovo uvidim bogatstvo sadržano u mojim CD-ima je baš CD layer.

Da, kad Pucciniju stavite neku vrhunsku snimku dobrog orkestra osim što čujete vjernu i točnu svirku ona ovdje naprosto širi svoju ljepotu i počinje biti ljepa i zanosna. Ljepota nije baš pridjev koji bi se pripisivao nekom elektronskom uređaju ali njegova izvanredna preciznost i točnost iznjedri i prenese tu zanosnu ljepotu iz snimke.

Uzmimo Mahlerovu 3 simfoniju sa LSO i Valery Georgijevom koju često uzimam za testiranje ali na njoj nisam ni slušao ‘zvukove’ što je ustvari kod testiranja pravilo nego je ljepota koju sam doživio virtualnim prisustvovanjem tom koncertu potpuno zasjenila moje sistematsko i analitično analiziranje uređaja.To također govori više o plejeru nego nabrajanje tonskih i inih utisaka.

RR-ova -Nojima plays Liszt remasterirani analogni zapis iz davne 1986. Po riječima Roberta Greena TAS-ovog recenzenta i suradnika K.O.Johnsona na remasteriranju i prevođenju ove snimke na digitalni HDCD – Minoru Nojima ‘virtuoznošću i diaboličkom briljantnošću’ koju možda ni sam Liszt nije mogao doseći, izvlači iz Hamburg Stainwaya sve eskapade Lisztove expresivnosti i extravagancije.

Kada se i nebi složili sa umjetničkom vrijednosti ove izvedbe pa i samog Liszta za mnoge kritičare je ova izvedba na original master-tape-u najbolja snimka klavira apsolutno a i RR-ov prijevod u digitalno nije ju suviše okrnjio. Izvedba je na Pucciniju izvanredna, dinamički briljantna i vrhunski artikulirana i u tonu i u dinamici. Za mene nova referenca digitalnog zapisa solo klavira na CD-u.

Naspram moje referenca Krell-a 505, Puccini krellovoj preciznosti, dinamici i 3D plastičnosti dodaje ono malo punoće i organskoga što nas još više približava stvarnosti a naspram Meitnerovog MM Labsa dodaje pogotovo na CD layeru malo discipline koja ponekad preveliku mekoću i nježnost MML-a malo zategne i očvrsne.

Rastanak se primakao:

DAC ugrađen u CLOCK sa USB ulazom i rezolucijom do 24/192 u zadnjoj verziji Puccinija (starije verzije do 24/96) nažalost nisam uspio do kraja testirati jer sam uređaj nepredviđeno morao vratiti ali ako je dobar kao i CDP onda je PUCCINI svakako uređaj koji donosi vrhunske domete ne samo u CD -SACD područje nego i u sve vrste nove digitalne tehnologije pa

s njime rješavate kompletnu digitalnu domenu sve do najrezolutnijih današnjih digitalnih zapisa. Na kraju moje se poimanje i naglasak čak više odnosi da CD kao medij nego na sam Puccini jer usporedo sa slušanjem mjenjala se i moja spoznaja o cd-u kao mediju koji kroz Puccini jasno nagovještava da dosada ni izdaleka nije pokazao što sve može dati.

U svim svojim dosadašnjim recenzijama i textovima na forumima uvijek zastupam čvrstu tezu da je cdp zajedno sa dac-om a kao i uostalom sva hifa samo alat koji mora precizno sa čim manje grešaka odraditi neke elektro-magnetske-mehaničke radnje i ništa manje ali ni više od toga.

Samim tim vaša bušilica ili čekić koji su također alat sigurno imaju više šanse da budu sami po sebi ‘muzikalni’ od cdp-a jer ako ništa drugo oni proizvode neke zvukove za razliku od cdp-a koji to nesmije.

Međutim ako dobar cdp uspije prenjeti muzikalnost sadržanu u nekom cd-u to je već sasvim druga priča iako on sam samim time i dalje ne postaje muzikalan nego je samo precizan i točan u izvršavanju svoje primarne funkcije i omogućava nam da muzikalnost iz cd-a ostaje neokrnjena.

Važno je poimanje da kada tu ‘muzikalnost’ čujemo ona definitivno nije ‘muzikalnost playera’ nego muzikalnost sadržana u snimci na cd-u a player je samo dobar i kvalitetan ( i analitičan i rezolutan i precizan i dinamičan i sa malo grešaka) da tu ‘muzikalnost’ može prenjeti.

DCS je po mom poimanju plejer koji je muzikalnost iz mojih najboljih cd-a uspio prenjeti najbolje što sam dosad čuo barem u digitalnoj domeni . Samim time najviše me uspije prevariti da slušam stvarni događaj a ne simulaciju događaja generiranu elektronskim uređajem te skrivajući svoje elektronsko porijeklo a još više ‘digitalnu naraciju’ najbliže je analogiji od svih playera koje sam dosad čuo. Ta njegova protočnost i mekoća, izostanak svakog i najmanjeg piskanja ili tvrdoće koji su zbog jitera, ringinga (zvonjave) i drugih digitaliji svojstvenih grešaka a čemu vjerojatno pridonosi i njegov ring dac, granicu između digitalnog i analognog ovdje dovode na najmanju moguću mjeru.

Nakon što je Puccini na moju žalost otišao i ja se vratio starom dobrom Krellu moram svakako napomenuti da se i Krell nakon što sam ga povezao sa Sumić OCC ultimate kablovima uvelike promijenio dobivši mali ali veoma primjetan napredak u finoći i fluidnosti, posebno u punoći i texturi-ispunjenosti bojama koje onda doprinosi ‘prirodnosti’ i humanijem ugođaju zvučne slike. Ti su kablovi i Krell-a podignuli stepenicu više i tek onda sam shvatio da je Puccini mogao pokazati svu svoju raskoši uveliko zahvaljujući i Sumiću . Kablovi Sumić OCC Ultimate toliko su dobri da usporedni test tih sa još nekoliko vrhunskih kablova vjerojatno nekoj sljedećoj recenziji.

Do tada stay in peace with digital, love analog

Setup:

Crown 40 TRIODE cijevni monoblokovi, Luxman L-550AII A class pojačala, Audio Research SP8 pretpojačalo,

Lumen white Whitelite zvučnici, Krell Standard SACD,

Oracle delphi, SME 309, Koetsu Rosewood, EAR 834 phono, CineMag i Supex trafo, Thorens step up

Walhala, Sinergestic Research Tesla, Kubala Sosna Kimber KCAG, Sumić OCC Ultimate, Furutech, Shunyata Taipan Phyton I King Cobra kablovi

Merkally 8Hz antivibracijske baze i stalci Magnum Dynalab T106B tuner