Black Hole 13 – Interkonekcijski

Jeftinije nije nužno (puno) slabije

Kresati troškove bez (pre)velike žrtve u kvaliteti mogu samo najsposobniji.
Provjerili smo kako je tu zadaću riješio Sumic Audio…

napisao: Hi-Fi Choice

Nije jednostavno išta proizvoditi, nekmoli danas, u maloj zemlji kao što je naša. potencijalnih je kupaca malo, a novaca još manje. pogotovo za kupnju nečega bez čega većina  “normalnih”  ljudi  ne da može sasvim jednostavno živjeti, već ni ne zna da nešto poput, primjerice, srebrnih interkonekcijskih kabela uopće i  postoji.  Ne samo kod nas već i šire.  Da  takvi  kabeli koštaju preko 10 tisuća kuna, to nisu u stanju  ni zamisliti, a kamoli prihvatiti kao realnu činjenicu.

Spuštanje tehnologije

naravno, specijalizirana roba nije namijenjena širokoj klijenteli. i zato je takva roba skupa. Dakle, potrebno je  izraditi  proizvod  koji  će koštati manje od onih po kojima su postali cijenjeni i  traženi,  a  da  pritom  posljedično nužna žrtva kvalitete ne bude tolika da kompromitira ugled proizvođača.

Shvatio je to i Damir Sumić, spiritus movens male manufakture za proizvodnju visokokvalitetnih kabela (interkonekcijskih, zvučničkih, strujnih…) sa srebrnim vodičima.

nakon što je tijekom godina Black Hole 13 kabela znači da je tijekom godina nagomilano iskustvo odlučio primijeniti u proizvodnji kabela koji će biti dostupni širem krugu zainteresiranih. a to je pristup “spuštanja visoke tehnologije u bazu”, koji primjenjuje i većina svjetski poznatih proizvođača high-end opreme. i to uglavnom vrlo uspješno.

Manje – Jeftinije

Novi sumic audijovi kabeli su, naravno, srebrni. Srebro je bilo, i ostat će, zaštitni znak tvrtke. Međutim, vodiča je manje, što izravno utječe na smanjenje cijene, jer srebro je ipak najskuplji dio Sumic Audijovih kabela. Čim je manje vodiča, manje je i teflonskih cjevčica koje služe kao dielektrik. A teflon je drugi po redu najskuplji element u ovim kabelima. i na kraju, umjesto najboljih WBT priključaka na krajevima Black Hole 13 kabela nalaze se WBT- ovi NextGen priključci, koji su jeftiniji za izradu (plastična jezgra), ali iznimno smišljeno konstruirani tako da je žrtva u kvaliteti minimalna.

Model 13 drugi je najjeftiniji model u vrhunskoj Black Hole seriji. Kao i u svim ostalim kabelima pod tom etiketom, u njemu su srebrni vodiči različitih promjera. Rukom su vučeni na određene dimenzije, imaju kratke kristale, termički su obrađeni i polirani.

Uvučeni su u teflonske cjevčice većeg promjera od njih pa između njih i vodiča postoji zrak koji, kao i teflon, služi kao dielektrik. Vodiči su uvijeni spiralno oko jezgre, omotani alufolijom, a na sve to ide oplet i zaštitni bužir. Vodiči su za WBT nextgen 0110 cu priključke zalemljeni tzv. trostrukom vezom – na (-) terminal lemi se dvostruko već broj vodiča nego na plus. To se čini da bi se signal koji kola vodičima čim podizao kvalitetu svojih bolje zaštitio od štetnih vanjskih upliva, kaoi što su RF smetnje, na primjer. U ponudi je i balansirana inačica Black Hole 13 kabela, s XLR priključcima.

Umanjena replika

Vrlo je izazovno vratiti se korak dva unazad i čuti što se događa sa zvukom sustava kad se u njemu nađu jeftiniji kabeli. Prirodno je očekivati da zvuk više ne bude onako dobar i raskošan kao s najboljim i najskupljim modelima. Međtim, nije bilo (baš) tako… U čemu je onda razlika i, prije svega, čime se može opravdati cijena skupljih kabela? Jednostavno, skuplji kabeli zvuče – raskošnije. To ne znači prebogato ili egzaltirano. Radi se o tomu da u svakom elementu reprodukcije skuplji kabeli zvuče trunčicu preciznije, artikuliranije, dorađenije, bogatije podacima, dinamički uvjerljivije i prostorno točnije. U najkraćem, Black Hole 13 kabeli mogli bi se opisati kao “umanjena” inačica najboljih kabela u Black Hole seriji.

Govori li se o frekvencijskom rasponu, on je malo sužen, poglavito u bas ekstremu. Sam frekvencijski spektar je ujednačen kao i kod najskupljih kabela i nijedan od njegovih dijelova ničim ne odskače od drugih. U najvišem dijelu spektra Black Hole 13 ne mogu propustiti najfinije detalje zabilježene na malobrojnim vrhunskim audiofilskih snimkama. Međutim, to u primjerenom sustavu korisnik  neće moći uočiti, osim ako tu istu snimku nije već čuo negdje na nekomvrhunskom sustavu. Sličan će dojam steći i usporedi li s vrhunskim kabelima način kako Black Hole 13 prezentiraju prostorne dimenzije zvuka.

Ovo su kabeli za kvalitetne sustave s high- end natruhama u kojima se ono što Black Hole 13 kabelima “nedostaje” ionako ne bi moglo čuti, čak ni kad bi se sustav povezao najboljim kabelima iz sumic audijove game ili bilo kojim drugim vrhunskim modelom. To su sustavi koji su ograničeni ustrojem i posljedično cijenom koštanja. Zato ovaj potez Damira Sumića valja pozdraviti, jer omogućava, prije svega korisnicima spomenutih sustava, doći u posjed kabela koje neće jaku puno platiti. S njima će svaki takav sustav zvučati najbolje što može, a i sami kabeli će u njima biti iskorišteni do maksimuma. HFC